Underhåll vännerna med vinprovning

När du vill göra något speciellt för dina vänner men vill bjuda på mer än bara en vanlig middag, kan en vinprovning vara perfekt. Ni samlas kring den fantastiska världen av viner och med lite planering kan det öppna dörrar till mängder av ny spännande kunskap och skapa många härliga minnen.

Olika sätt att genomföra en provning

En vinprovning kan vinklas åt många olika håll och du som middagsvärd bestämmer vad du vill fokusera på. Du kan välja viner från olika delar av världen eller olika regioner inom samma land. Du kan också välja till exempel de italienska vinerna av typ Amarone, då jämförelser av olika viner av samma sort också kan vara väldigt intressant. Med berättelser och historiska förklaringar till vinerna kommer din vinprovning att vara riktigt underhållande, även för de som kanske inte är lika intresserade av det här området. Är du redan en inbiten vinkännare är sådana här provningar ingen nyhet för dig, men håller du just på att upptäcka tjusningen med det här intresset har du en guldgruva framför dig. Läs på och lär dig mer om viner i allmänhet och vinerna du ska ha i din provning i synnerhet. Vill du göra det lite extra spännande för dina vänner slår du in flaskorna i aluminiumfolie och förser dem med nummer; på det här sättet blir vinerna ännu lite mer mystiska och du kan låta dina vänner gissa vilket vin som är vilket.

Ta vinintresset längre

Fortsätter det här intresset hos er kan ni ta underhållningsvärdet ännu lite längre och gå på en guidad vinprovning. Då får ni alla ny input och kunskap från experter och kommer lära er mycket nytt. Nästa steg blir kanske en vinresa – det kan genomföras både inom Sverige och utomlands. De flesta vingårdar tar emot besök och många anordnar provningar och övernattningar, ibland sålda som paket där även middag och frukost ingår. Så vem vet var en vinprovning där hemma slutar? Kanske på en lummig vingård i Italienska Valpolicella.