Underhåll dig med att skriva böcker

Att skriva böcker är en fantastisk hobby som gömmer många timmar av underhållning. Det finns nästan inget roligare än att få ge sig in i sin egen fantasivärld. Här kommer några knep och idéer för att komma igång.

Rätt verktyg för att starta skrivandet

Egentligen behöver man bara en bärbar dator för att komma igång. Man kan förstås skriva för hand i ett anteckningsblock om man föredrar det, men det är lättare att formatera texten, redigera och ändra om det är skrivet på dator. Är man seriös i sitt skrivande bör man ha ett dedikerat arbetsrum. Att försöka få till tiden för att skiva i hemmet kan vara omöjligt om det rör sig andra familjemedlem på en trång yta. Man kan prova att söka arbetsutrymme på ett kontorshotell i Stockholm, vilket förmodligen blir det billigaste alternativet. Ett alternativ är att skriva då ingen annan i familjen är hemma.

Att komma igång med sitt manus

När man börjar skriva på ett manus känns det förstås skrämmande, särskilt då pappret på skärmen lyser tomt och vitt. En del författare föredrar att skriva ett synopsis, eller sammanfattning, av sin idé först. Man kan prova genom att skriva en betydligt kortare version av idén man har i huvudet. Det kan räcka med så lite som 2-3 A4. Andra föredrar att skriva på och se vad som händer. Man kan börja från början, eller börja mitt i berättelsen, för att skriva början sedan. Det finns inga rätt eller fel.

Vad bör man undvika?

Det finns en mängd enkla misstag man bör undvika. Det största felet är att man skriver ut allt vad personerna i berättelsen gör. Man är alldeles för detaljerad helt enkelt. Man ska inte skriva mer än vad som behövs, och allt går ändå inte att få ned i skrift. Om en person går in i en livsmedelsbutik behöver läsaren inte veta alla varor som finns där, så till vida det inte är en roman om just livsmedelsprodukter. I övrigt bör man undvika att beskriva hur personerna säger saker, utan istället låta kontexten tala.