Sagan om ringen – världens mesta film?

Har du sett ”Sagan om ringen”? För många är det världens bästa filmserie och intresset för berättelsen verkar aldrig ta slut. Vad är det som gör ”Sagan om ringen” så stor?

Sagan om ringen

”Sagan om ringen” är en bok som J.R.R Tolkien skrev och gav ut på 50-talet. Den handlar om kampen mellan ont och gott, om ett brödraskap som tillsammans måste förgöra en ring. Om ringen hamnar i fel händer kommer hela världen att hamna i mörker. Men det är också en berättelse om mod, vänskap, kärlek, godhet, vishet och ett meningsfullt liv.

Filmen

Nya Zeeländaren Peter Jackson älskade böckerna om ”Sagan om ringen” när han var liten. Som vuxen skapade han sedan filmsviten ”Sagan om ringen”, som blev en publiksuccé från början till slut. Den blev också en publiksuccé i Sverige och folk såg den på bio över hela landet, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Efter ”Sagan om ringen” skapade samma producenter filmsviten om Bilbo, hobbiten som först hittade den speciella ringen. Nu spelas det också in en tv-serie utifrån böckerna. En stor del av filmen spelades in på Nya Zeeland, och det är möjligt att resa dit och se både hobbit-hus och den vackra naturen.