Drömmer du om att jobba inom filmindustrin?

Drömmer du om att jobba inom filmindustrin? Tänk att få arbeta i en kreativ och dynamisk miljö med människor från hela världen. Det är svårt att lyckas inom filmbranschen, men det finns flera jobb som du kan satsa på.

Filmbranschen

Filmbranschen blev riktigt stor på 50-talet, efter andra världskriget, och sedan har den bara växt. Många gånger är det just Hollywood och Los Angeles som många tänker på när de tänker på filmbranschen, men idag är det en internationell industri. Även om Hollywood har en stor dragning och det finns mycket kunskap och kapital just där, så finns det en filmindustri i så gott som alla länder. Världens största filmindustri är faktiskt Bollywood, den indiska filmbranschen. För oss svenskar är det främst den amerikanska, brittiska, svenska och till viss del europeiska filmindustrin som intresserar oss. I den amerikanska och brittiska filmindustrin finns det människor från hela världen. Många av de största är inte ens amerikaner eller britter, utan kan komma från Australien som Nicole Kidman. Förr var det också skillnad på film- och tv-världen. Det var finare att arbeta inom film än tv, men idag är de jämbördiga. De stora Hollywoodstjärnorna kan idag lika gärna vara med i en bra tv-produktion, som i en film. Tv-serier som ”Homeland” och ”Downtown Abbey” har bättre manus än många filmer.

Jobba med film

Om du drömmer om att jobba med underhållning måste du först ta reda på vad du är riktigt duktig på. Tycker du om att agera, vara skådespelare, skriva, stå bakom en kamera eller kanske skapa dräkter? Det finns en mängd olika yrken inom filmbranschen. De som tjänar mest pengar är ett fåtal skådespelare, men främst är det producenterna, alltså personerna som affärsmässigt skapar en film. När du vet vad du verkligen brinner för och också har talang för, bör du hitta rätt utbildning. Du kan till exempel utbilda dig till skådespelare på Calle Flygare eller så söker du en utbildning utomlands för att bli filmfotograf. Konkurrensen är mer än stenhård, så du måste ha all kunskap som du kan få. I början kan du behöva jobba gratis eller för mycket lite pengar. Oavsett utbildning och utseende måste du jobba dig uppåt. Som skådespelare kan du börja ta statistjobb för att få mer erfarenhet och förhoppningsvis en dag kunna få mindre roller. Inom filmbranschen är det också viktigt med kontakter. Det är en riktig kontakt-bransch. Om du lär känna en relativt inflytelserik person, så kan han eller hon kanske hjälpa dig till en liten roll, ett extrajobb eller att du bara får vara på inspelningsplatsen och hjälpa till. Du måste arbeta dig uppåt och vara bredd på långa och många dagar. Om du inte är villig att göra jobbet, så finns det femton andra som gärna gör det.