Tv-programmet Hela Sverige bakar

Hela Sverige Bakar är en tittarsuccée

Hela Sverige bakar premiärsändes 20 september 2012 i Sjuan. Premiären följdes av 765 000 tittare, vilket innebar rekord för tv-kanalen Sjuan. Programmet nominerades till Kristallen 2013 och 2014 i kategorin Årets dokusåpa, dessvärre utan att vinna. När Hela Sverige bakar nominerades för tredje gången, 2015, lyckades programmet vinna före Bonde söker fru, Diktatorn, Paradise Hotel Sverige samt Realitystjärnorna på godset.

Tilde de Paula Eby är programledare för Hela Sverige bakar. Vid sin sida har hon juryn som består av Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg. Framgången med programmet har inneburit att två spinoffs producerat, nämligen Hela kändis-Sverige bakar samt Hela Sverige bakar junior. Programmen produceras av Meter Television och inspelningsplats är Taxinge Slott. Hela Sverige bakar-konceptet kommer ursprungligen från The great British bake off.

Till och med 2015 har Christina Gyllner, Caroline Ahlqvist, Alexandra Larsson och Linus Larson segrat i Hela Sverige Bakar. Den före detta längdhopperskan Erica Johansson lyckades vinna den första säsongen av Hela kändis-Sverige bakar, operasångaren Rickard Söderberg kröntes som vinnare i den andra säsongen. Säsongerna har med tanke på förutsättningarna i åtanke haft höga tittarsiffror, framför allt Hela kändis-Sverige bakar, vilket borgar för ytterligare säsonger.

Jurymedlemmen Birgitta Rasmusson har gjort sig ett namn som författare av bakböcker, hon har bland annat haft ett finger med i Den rutiga kokboken samt Sju sorters kakor. Därtill har hon arbetat på ICA provkök i herrans många år. Hennes erfarenhet går inte att ta miste på. Johan Sörberg har i sin tur tävlat i konditor-VM samt coachat det svenska bagarlandslaget. En annan framgång i Sörbergs karriär var silvermedaljen han erhöll av Gastronomiska akademien.

Taxinge Slott är placerad i vackra Gripsholmsviken på en udde. Besökare behöver endast ta sig en kilometer från Taxinge-Näsbys tågstation. Slottet har lång och anrik historia och är väl värt ett besök – framför allt för den vackra arkitekturen och de vackra omgivningarna.

hela sverige bakar