Havreflarn och andra populära kakor

Sju sorters kakor är ett vedertaget begrepp inom kafferepens värld. Etiketten säger att man aldrig ska bjuda på färre kaksorter än sju och inte heller fler, en sed med anor från 1800-talet. När andra världskriget var över tog man fasta på begreppet och skapade receptboken med samma namn – nämligen Sju sorters kakor. Receptboken är en klassiker som fortfarande är kakälskarens heliga skrift. Bland många recept återfinns recept på havreflarn och många andra goda kakor.

Baka klassikern havreflarn

Det råder delade meningar om vilka de sju kaksorterna är. Somliga föredrar bondkakor och Brysselkex, andra föredrar drömmar och finska pinnar. Därför ska man alltid servera sju sorters kakor, då finns det kakor som passar alla. Om havreflarn finns inget ont att säga, vilket gör den given bland de sju. Om du vill göra havreflarn som de ska göras är rekommendationen att läsa Sju sorters kakor, en klassiker i sammanhanget.

Tycker du inte om havreflarn finns det många andra recept att följa. Du kan exempelvis göra chokladsnitt, citronkakor, hallon­grottor, kolakakor, mandelmusslor, schackrutor, strassburgare eller toscapinnar. Utbudet av småkakor vet inga gränser. För många uppstår det problem om man ska följa seden och servera sju kakor – inte åtta, nio eller tio kakor. Och om havreflarn är givna på fatet återstår det bara sex kakor att välja mellan. Vilka skulle du välja?

Varför blev det just sju sorters kakor då? Jo, man ansåg nämligen att färre kakor var snålt, fler kakor stroppigt. Om alla förhöll sig till seden behövde ingen anklagas för att vara varken snål eller stroppig, och då var sju ett lämpligt antal. Havreflarn hit och hallongrottor dit, ett kafferep är långt mycket mer än bara kakor. Förutom sju sorters kakor kunde man på ordentliga kafferep vänta sig ordentliga tårtskapelser, vilket om något kan anses vara stroppigt. Havreflarn däremot, de är både enkla och goda – och alldeles perfekta.

havreflarn