En tårta och dess historia

Får det lov att vara en bit tårta?

Tårtor är älskade bakverk som är självklara på bröllop och födelsedagar. Chokladtårta, Operatårta och Schwarzwaldtårta i all ära, den mest klassiska av våra tårtor är Prinsesstårtan – den granna och gröna skapelsen med grädde och marsipan. Hushålls­läraren skapade vår gröna tårta under 1940-talet, bland eleverna fanns de danska prinsessorna Astrid, Margaretha och Märtha. Prinsessornas kokbok författades av Åkerström till prinsessornas ära. I boken fanns receptet på ”Grön tårta”, som var prinsessornas favorit. Att den senare kom att kallas för Prinsesstårta föll sig naturligt.

Tårtor delas mellan flera personer. Om tårtan är i storlek för en person kallas den inte för tårta, då kallas den istället för bak­else. Däremellan finns stubbarna som är mindre tårtor. För att dela upp och servera stubbar och tårtor används vanligtvis tårt­spadar. Om du är i färd med att baka bakelser, stubbar eller tårtor behöver du inte begränsa dig till klassiker; det finns inget rätt eller fel så länge det smakar gott. Använd din fantasi och var kreativ.

Torta är det latinska ordet för rund brödkaka, varifrån det franska ordet tarte har sitt ursprung. Torta är böjningsformen av torquere, vilket går att översätta till att vrida – i den bemärkelsen att man vrider lemmarna ur led. Vad tortyr och tårtor har gemensamt är däremot okänt. Klassiska tårtor har sina egna historier och ursprung, vilket Prinsesstårtan är ett exempel på. Oscar II är kungen bakom klassiker som Filé Oscar samt Oscar II:s tårta.

Att Oscar II givit namn åt maträtter och tårtor beror inte på något annat än hans ämbete. Troligtvis har de skapats för en särskild middag där Oscar II varit huvudgäst, exempelvis på en bankett. Om du vill lära dig mer om en särskild tårta, eller vill hitta inspiration till egna skapelser, finns det matnyttig information att läsa på nätet – eller i gamla hederliga receptböcker från olika årtionden.

tårta